Martin Johansen (10) fikk enklere hverdag

 

Det var tragisk, sier Martin, om hvordan han opplevde det. Dette var verdifull tid som Martin mye heller ville bruke til å leke med vennene sine. Men så for to og et halvt år siden fikk han den nye stomioperasjonen på Rikshospitalet.

Tryggere
Jeg har det mye bedre nå. Jeg føler meg gladere og tryggere , og så bruker jeg bare 20 minutter annenhver dag på skyllingen, sier Martin.

Det har ofte hvert vanskelig både praktisk, og ikke minst følelsesmessig, ikke å kunne kontrollere endetarmsmusklene. Den aller verste tiden var da jeg måtte gå med bleier, sier Martin.

Etter å ha fått den nye skyllestomien, hvor blindtarmen brukes som inngang, blir hele tykktarmen skylt ren. Det er dette som gjør at avføringen ikke lenger lekker ut. Nå kan jeg føle meg tryggere, sier Martin.

Martin synes en annen fordel er at han nå bare trenger hjelp til å henge opp en pose med vann. Nå greier jeg å gjøre alt selv. Da blir det lettere å dra på besøk til folk og overnatte hos venner, sier Martin.

Så etter opperasjonen ville Martin at både hans lærer og assistent skulle få demonstrert hvordan stomioperasjonen har gjort alt så mye lettere. De ble invitert hjem til oss på kaffe, vafler og skylling, sier pappa Petter Johansen, med et smil.

Lite Hull: Martin har bare et lite hull på magen som beviser at han har blindtarmsstomi. Overlege Kristin Bjørnland synes alt ser bra ut.