På de følgende linker under kategorien “ANALATRESI” finner du en enkel beskrivelse av diagnosen analatresi og behandlingen av den.
Vi takker Senter for sjeldne diagnoser ved Rikshospitalet for velvillig tillatelse til å gjengi stoff fra deres egen hjemmeside.
Analatresi betyr medfødt lukket endetarm. Endetarmsåpningen kan mangle eller den kan munne ut på feil sted. Årsaken er ukjent. Misdannelsen oppstår
tidlig i svangerskapet og forekommer like hyppig hos begge kjønn. Det blir årlig født 10-15 barn med analatresi i Norge.
Diagnosen stilles vanligvis raskt etter fødselen, men mindre avvik oversees av og til. Det er et stort spektrum av misdannelser. Det er hensiktsmessig å inndele i 2 hovedtyper, høy og lav analatresi.
Kort om ulike typer
Ved høy analatresi ender tarmen ovenfor bekkenbunns-muskulaturen, oftest i en fistel til urinrøret eller i sjeldne tilfeller urinblæren hos gutter, og til skjeden eller området rett utenfor selve skjeden hos piker. I meget sjeldne tilfeller kan det hos piker være en felles utførselsgang for urinrør, skjede og tarm. Seks av ti barn med høy analatresi har andre misdannelser i tillegg, oftest i skjelettet, urinveiene og spiserøret.
Ved lav analatresi passerer tarmen gjennom bekkenbunns-muskulaturen. Tarmen ender oftest i en fistel til perineum (området foran ytre lukkemuskel). Dette kan betraktes som en feilplassert åpning. Hos gutter kan fistelen av og til munne ut under pungen. I sjeldne tilfeller kan tarmen ende blindt like innenfor huden.